piątek, 25 października 2013

ABC PRZYPRAW

Dziś zamiast o potrawach napiszę o przyprawach, a konkretnie o przyprawie zioła prowansalskie. Mam nadzieję, że takie wiadomości przydadzą się każdemu z nas. Więc zapraszam Was do lektury :)


Zioła prowansalskie

To niezwykle aromatyczna mieszanka ziół, która pochodzi z Prowansji- malowniczego regionu Francji.

Zastosowanie:
Bazą tej bardzo popularnej mieszanki są świeże lub suszone zioła: rozmaryn, tymianek, bazylia, lebiodka pospolita, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, szałwia lekarska i majeranek. Używa się jej do przyrządzania duszonych i smażonych ryb, a także do sosów, zup, sałatek, pieczonych mięs, najróżniejszych farszów, dań z grilla, serów i potraw z drobiu. Dzięki charakterystycznemu, wyrazistemu smakowi zioła prowansalskie świetnie sprawdzają się w diecie bezsolnej.

Właściwości:
Wspomagają procesy trawienne i pobudzają apetyt, dlatego zawsze warto przyprawiać nimi tłuste dania.

A to ciekawe...
Zioła prowansalskie dodaje się do potraw zarówno przed, jak i po przyrządzeniu. Jeden ze składników mieszanki - lebiodka pospolita - jest bardziej znana pod nazwą oregano.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz