No i stało się, założyłam mój pierwszy blog kulinarny. Bardzo długo nosiłam się z tym zamiarem. Postanowiłam jednak dzielić się z Wami swoimi odkryciami kulinarnymi, jak i staropolskimi przepisami. Mam nadzieję, że miło spędzicie tutaj czas, a więc zapraszam Was do wspólnego gotowania :)
Składniki:
Ciasto kruche:
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 125g masła
- 50-60g wody
Farsz:
- ok. 500g pieczarek
- 2 duże cebule
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 1-2 łyki oleju do smażenia
- 100g żółtego sera (startego na tartce o dużych oczkach)
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka mielona papryka
Przygotowanie:
Ciasto:
Składniki zagniatamy aż powstanie jednolite ciasto: mąkę mieszamy z solą, ziołami prowansalskimi i czosnkiem granulowanym, dodajemy masło. Następnie żółtko i wodę, zagniatamy aż ciasto będzie gładkie. Gotowe ciasto wsadzamy do woreczka lub owijamy folią i wsadzamy na minimum 30 min. do lodówki.
Farsz:
Cebule kroimy w piórka, pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebule. Następnie dodajemy pieczarki, całość smażymy aż warzywa będą miękkie i cała woda odparuje. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w małą kostkę, przyprawiamy czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy, aż mięso będzie rumiane.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wyklejamy dokładnie formę (dno i brzeg), nakłuwamy widelcem. Na wierzch kładziemy papier do pieczenia wraz z obciążeniem np. fasola, groch lub groszówki. Pieczemy ok. 15-20 min.
Na ciasto wykładamy farsz: pieczarki z cebulką oraz kurczaka, na koniec posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy ok. 15 min.
Smacznego :)
mniam..
OdpowiedzUsuń