wtorek, 21 października 2014

MOJA ZUPA MEKSYKAŃSKA



Składniki:
- 200g makaronu  (u mnie małe muszelki)
- puszka czerwonej fasoli
- 500g pieczarek
- 300g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
- 1 czerwona papryka
- przecier pomidorowy (ew. można dodać puszkę pomidorów)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- curry
- kolendra
- pietruszka
- oregano
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka
- pół puszki kukurydzy


Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę następnie podsmażamy razem z mięsem na odrobinie oliwy. Paprykę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki i razem podsmażamy. Fasolkę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Usmażone mięso zalewamy bulionem lub wodą, tak aby płyn sięgał 2 cm ponad mięso. Dodajemy przecier pomidorowy, podsmażone pieczarki z papryką, fasolkę i kukurydzę. Doprawiamy według uznania ulubionymi przyprawami, u mnie to mielona papryka słodka i ostra, sól, pieprz, kolendra, curry, oregano, pietruszka. Gotujemy chwilę, następnie zestawiamy z ognia i posypujemy świeżą kolendrą lub pietruszką. 







1 komentarz: