poniedziałek, 17 marca 2014

BLOK CZEKOLADOWY

Dziś bardzo proste wafelki do kawy i herbaty. Zapraszam serdecznie :)



Składniki:
- 3/4 szkl. cukru
- kostka masła
- 2-3 łyżki kakao
- 0,5 szkl. wody
- mleko w proszku
- opakowanie wafli tortowych

Przygotowanie:
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier, kakao i wodę. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników, podgrzewamy na małym ogniu. Zestawiamy z ognia i studzimy całkowicie.
Gdy płyn ostygnie dodajemy porcjami mleko w proszku i dokładnie miksujemy. (Mleko w proszku dodajemy aż masa będzie gęsta, zależy od ilości płynu, mi wychodzi ok 2,5 -  3 szklanki). Gotową masą smarujemy i przekładamy wafle, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, najlepiej na noc.  Gotowe, smacznego :))


  

 





1 komentarz: