wtorek, 12 listopada 2013

ESKALOPKI Z POLĘDWICZEK NA CARPACCIO Z BURACZKÓW Z SOSEM KOPERKOWYM




Składniki na eskalopki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- kilka łyżek mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie:
Polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Kroimy w 1 cm plasterki, posypujemy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju.







 Składniki na sos koperkowy :
- większy pęczek świeżego koperku
- 1 łyżka masła
- 0,5 kostki rosołowej lub 100 ml bulionu
- 1- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
- 100 ml wody

Przygotowanie:
W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, chwilę podsmażamy. W 100 ml rozpuszczamy kostkę, chwilę studzimy. Wlewamy do garnka, mieszamy i chwilę podgrzewamy na niewielkim ogniu. Dodajemy posiekany koperek, śmietanę, sól i pieprz do smaku, mieszamy. Zestawiamy z ognia.



 


Składniki na carppacio:
- 4-5 buraczki
- pół szklanki oliwy z oliwek
- ćwierć szklanki octu balsamicznego
-1 ząbek czosnku
- łyżka ziół prowansalskich
- pieprz
- sól

Przygotowanie:
Z oliwy, octu, czosnku, ziół, soli i pieprzu przygotowujemy marynatę. Buraki dokładnie myjemy i osuszamy. Na kawałek folii aluminiowej kładziemy po 1 buraku i dokładnie polewamy marynatą, zawijamy i wkładamy do blaszki, tak postępujemy z każdym burakiem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 1.5 godz. (w zależności od wielkości buraków, jeśli są większe pieczemy trochę dłużej). Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, studzimy i zdejmujemy skórkę. Kroimy w jak najcieńsze plasterki i układamy w okrąg na talerzu. Polewamy pozostałą marynatą. Na to układamy eskalopki i polewamy sosem koperkowym. Gotowe :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz