Składniki : (na 6 roladek)
- podwójna pierś z kurczaka
- połowa opakowania szpinaku (u mnie mrożony)
- połowa opakowania sera feta (półtłusty)
- łyżka masła
- 1-2 łyżki śmietany 18%
- mielona słodka papryka
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- wykałaczki
- kilka marchewek
- 1 łyżka miodu
- ocet balsamico
- oliwa, olej
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w plastry, rozbijamy. Oprószamy słodką papryką, solą i pieprzem. Wstawiamy na chwilę do lodówki. Szpinak rozmrażamy na sitku, odciskamy z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szpinak chwilę smażymy dodajemy ser pokrojony w kostkę. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy aż odparuje woda ze szpinaku. Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę smażymy na małym ogniu. Zestawiamy i studzimy farsz.
Na plaster kurczaka nakładamy szpinak, zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką.
Roladki układamy w worku do pieczenia lub w samym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180 C, ok. 30-40 min.
Marchewkę kroimy w plastry, wrzucamy na rozgrzany olej, chwilę smażymy. Dodajemy łyżkę masła, miód, ocet, doprawiamy solą i pieprzem.Mieszamy. Chwilę smażymy na mniejszym ogniu aż marchewka się skarmelizuje.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz