piątek, 6 grudnia 2013

PULPECIKI W SOSIE MARCHEWKOWYM

Na dzisiejszą zimną i wietrzną pogodę... brrr..., przez którą nie chce się wcale wychodzić na dwór, przygotowałam obiadek. Dzięki niemu od razu zrobiło się cieplej. Zapraszam :)
   



Składniki:
- 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego
- bułka tarta
- 1 jajko
- vegeta
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 30 dag marchewki
- 2 cebule
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- koncentrat pomidorowy
- sok z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2-3 łyżki masła
- 1 l. bulionu warzywnego
- mąka

Przygotowanie:
Do mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, trochę vegety, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę i jedną cebulkę usmażoną na maśle. Dokładnie wyrabiamy mięso. Formujemy pulpeciki, obtaczamy w mące. Obsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tartce, cebulę kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, lekko podsmażamy cebulę z marchewką. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Podlewamy bulionem, dusimy pod przykryciem ok. 10-15 min. Dodajemy podsmażone pulpeciki oraz koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze ok 20 min., aż sos zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, słodką papryką oraz sokiem z cytryny. Gotujemy chwilę. Gotowe smacznego :)


 

 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz